Ενδοκρινολογία

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ουσιαστικά μία ομάδα αδένων. Αδένες είναι τα όργανα που παράγουν τις ορμόνες. Πρόκειται για ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο των δραστηριοτήτων στο σώμα μας. Οι αδένες που συνθέτουν το ενδοκρινικό σύστημα περιλαμβάνουν το θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς, το πάγκρεας, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα επινεφρίδια, την υπόφυση και τον υποθάλαμο. Παθήσεις που συνδεόνται με διαταραχή των ορμονών είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, οι μεταβολικές διαταραχές, η υπερ ή υπό- παραγωγή ορμονών, η εμμηνόπαυση, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, η αύξηση της χοληστερόλης (λιπίδια), η υπογονιμότητα, η έλλειψη ανάπτυξης (κοντό ανάστημα), αλλά και οι κακοήθειες των ενδοκρινών αδένων.

Σακχαρώδης Διαβήτης
Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα τους. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα βοηθά στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από διαβήτη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με την καρδιά, τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα. Επίσης, ο διαβήτης σχετίζεται πάρα πολύ ισχυρά με την παχυσαρκία.

Θυροειδής
Οι ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς έχουν συχνά προβλήματα με τα επίπεδα ενέργειάς τους, με τη μυϊκή δύναμη, τα συναισθήματα, τον έλεγχο του βάρους, και την ανοχή στη ζέστη ή στο κρύο. Όλα τα ανωτέρω είναι βλάβες που αποκαθίστανται με φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, ο θυρεοειδής μπορεί να παρουσιάζει διόγκωση (βρογχοκήλη) ή όζους, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική ή χειρουργική αγωγή.

Οστά
Η οστεομαλακία (ραχίτιδα) και η οστεοπόρωση είναι ασθένειες των οστών που χρειάζονται ενδοκρινολογική εκτίμηση. Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που αποδυναμώνει σκελετό. Ορισμένες ορμόνες δρουν για την προστασία του ιστού των οστών. Όταν τα επίπεδα των ορμονών δεν είναι φυσιολογικά, τα οστά μπορεί να χάσουν το ασβέστιο και να αποδυναμωθούν. Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες, η απώλεια της λειτουργίας των όρχεων, στους άνδρες, και η γήρανση μπορεί να θέσουν κίνδυνο για κατάγματα των οστών. Παρόμοιες διαταραχές μπορεί να προκληθούν και από μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης για θεραπεία άλλων νοσημάτων.

Αναπαραγωγή / Υπογονιμότητα
Ενδοκρινική θεραπεία έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, μετά από τη διάγνωση και τη θεραπεία στις ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία τεκνοποίησης και προβλήματα αναπαραγωγής. Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ακανόνιστη περίοδος (άστατος κύκλος), ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, και η ανικανότητα σχετίζονται πολύ συχνά με τις ορμόνες.

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος
Η μοντέρνα ενδοκρινολογία ασχολείται και με ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μερικές φορές λόγω του μεταβολισμού και των ορμονών. Η αντίσταση στην ινσουλίνη (σύμπτωμα πριν τον σακχαρώδη διαβήτη και επίσης σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, των ωοθηκών και της υπόφυσης μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία. Οι νεότερες ανακαλύψεις μιλούν για ορμόνες της όρεξης και της πείνας.

Διαταραχές των λιπιδίων
Οι ασθενείς με διαταραχές των λιπιδίων έχουν πρόβλημα στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων του σωματικού λίπους. Μία από τις πιο κοινές διαταραχές λιπιδίων είναι η υπερλιπιδαιμία - υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, χαμηλής-πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης (γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη), και / ή των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα αυτών των λιπών συνδέονται με την καρδιά (στεφανιαία) νόσο, με τα εγκεφαλικά επεισόδια, και με περιφερική αγγειακή νόσο (προβλήματα με την κυκλοφορία στα πόδια). Ειδικές δίαιτες, άσκηση, και φάρμακα είναι τα μόνα όπλα για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας.

Υπόφυση
Η υπόφυση είναι συχνά αποκαλείται ο υπερ-αδένας του σώματος, επειδή ελέγχει όλους τους άλλους αδένες. Διαταραχή της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσει μια ορμονική ανισορροπία που μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, διαταραχές της ανάπτυξης (μεγαλακρία ή κοντό ανάστημα) και στην παραγωγή κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing).

Ανάπτυξη
Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να έχουν επιπτώσεις από την μη επαρκή παραγωγή αρκετής αυξητικής ορμόνης. Τα παιδιά μπορεί να πάσχουν από ανεπαρκή ανάπτυξη (κοντό ανάστημα), ενώ οι ενήλικες με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης μπορεί να βιώσουν συναισθηματική δυσφορία και κόπωση. Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία υποκατάστασης είναι διαθέσιμη για τα άτομα με διαταραχές της αυξητικής ορμόνης.

Ο ενδοκρινολόγος Κ. Μιχαλάκης, έχοντας θητεύσει σε μερικά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία των ΗΠΑ (Beth Israel, Joslin Ηospitals -Harvard, Yale Hospital-Yale, National Institutes of Health –NIH) και της Μεγάλης Βρετανίας (Barts and the London Hospital-Queen Mary University/ UCLH –University College London/ Hammersmith & Charring Cross Hospitals- Imperial College of Medicine) και παράλληλα με τις κλινικές μελέτες που έχει δημοσιεύσει στην Παγκόσμια Βάση Ιατρικών Δεδομένων (PubMed- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=michalakis%20k) είναι στη διάθεσή σας για να χειριστεί τις διαταραχές των ορμονών, όπως περιγράφονται παραπάνω.